Zaanse "knitted Knockers" maken nieuwe borsten van breiwol

ingevoerd op 01-10-2017

Ze hebben ze in alle vormen, kleuren en maten. De uit Amerika overgewaaide gebreide borsten rollen sinds september vorig jaar ook in Zaandam van de naalden.

Knitted Knockers heet de Amerikaanse borstenbreiclub. Het groepje dames dat in breiwinkel Zaans Geluk bijeen komt, heeft er ’Zaandam en omstreken’ aan toegevoegd. Het is een wat plat Engels woord voor borsten overigens, knockers. Maar het allitereert wel fijn én bovendien mag het best ’lekker brutaal’ klinken, vinden de dames die gestaag verder breien aan hun voorraad borstprotheses.

„Je hebt geen idee hoe een vrouw onder een borstamputatie kan leiden”, vertelt Gerda Heijnen (53), die breilessen geeft.

Goed gevoel

Judith Zeeman is, samen met haar man, eigenaar van de winkel. Zij las over de Knitted Knockers op het internet en kreeg er gelijk een goed gevoel bij. „Wij wilden altijd al iets voor een goed doel doen, maar vaak voelde het niet helemaal goed. Dit wel. We hebben inmiddels al zo’n honderd breiprotheses mogen weggeven. Soms komen vrouwen echt voorovergebogen de winkel in en lopen ze even later kaarsrecht overeind weer weg. Dát is zo fijn om te zien.”

Edith Noorman (72) vult lachend aan: „En altijd weer sjalen breien, wordt ook saai.” Serieus: „Dit kan ik altijd blijven breien, omdat het goed voelt. Je kunt er een ander blij mee maken. Op een heel andere manier dan met een sjaal in ieder geval.” Edith wordt op beurzen vaak al breiend op een podiumpje gezet. „Dan denken ze vaak dat ik mutsjes zit te breien, maar als ze horen dat het een borstprothese is, zijn de reacties positief. Veel vrouwen hebben er nog nooit van gehoord, terwijl er juist veel voordelen zijn.”

De Amerikaanse Barbara Demorest is de initiatiefneemster van Knitted Knockers. Nadat bij haar een borst verwijderd was, hoorde ze dat een prothese zeker zes weken op zich zou laten wachten. Zij wist niet wat te doen om in ieder geval het uiterlijk gemis zo veel mogelijk op te vangen. Een arts vroeg haar vervolgens of ze misschien ook aan breien deed en opperde een borstprothese te breien. Dat was in 2011. Inmiddels worden overal ter wereld borsten gebreid.

Aanpassen

„Ze zijn licht, nemen vocht op en je kunt de vorm makkelijk aanpassen”, doceert Judith. Door de vulling in de katoenen borst te verschuiven, kun je van een peervormige borst een druppelvormige maken.” En je kunt ze ook wat zwaarder maken, als je dat zou willen. „Sommige vrouwen willen juist het gewicht van een borst voelen. Dan doe je er gewoon een vissersloodje of knikker in.”

Om een borstprothese te maken hoef je geen breiwonder te zijn. „Iedereen die een sok kan breien, kan ook een borstprothese breien”, weet Gerda. Een kleine borst is zo gebreid, voor een groter exemplaar is soms acht uur breiwerk nodig. Ze breien met speciale katoen van King Cole. „Die komen ons met de kosten tegemoet, maar het kost uiteraard geld”, weet Gertrude van der Zee (53). Deels worden die kosten opgehoest middels een bijdrage van twee euro voor de breimiddagen. Judith: „En we verkopen breiwerk op beurzen. Maar extra geld is altijd welkom.”

Zeker nu de borstprothese opeens ’booming’ is. „We worden continu gebeld. Door de media, maar ook door vrouwen die graag een borstprothese willen.”

Meer breiers zijn van harte welkom, want vooralsnog is in Noord-Holland nog geen andere afdeling van Knitted Knockers te vinden. Judith: „Iedereen kan ook zelf een prothese breien, de patronen kun je zo downloaden. En wat is mooier dan zelf een borstprothese breien voor iemand waar je van houdt en die door borstkanker getroffen is.”

Website: www.knittedknockers.org.

Mailadres: knittedknockers@gmail.com

Groeiend fenoneem

De Zaandamse breigroep is een van de weinige breiclubs in Noord-Holland die borstprotheses maakt. Maar in Nederland zijn er meerdere breigroepen die zich hebben gestort op het maken van borstprotheses. Zoals Stichting Breiboezem in Den Bosch en Tricot Tieten in Oldenzaal. Maar ook in Hillegom en Noordwijk zijn er eenlingen die borsten breien.

In alle gevallen worden de gebreide borsten gratis ter beschikking gesteld aan vrouwen die deze graag willen gebruiken. Op www.knittedknockers.nl staat een overzicht van alle groepen. Tevens kunnen geïnteresseerde breiliefhebbers zich op deze website opgeven om een nieuwe groep aan te melden.

fullsizeoutput_55c8 fullsizeoutput_55c8